Kleuren mengen, materiaalgebruik en technieken met acrylverf: Op deze pagina vindt u informatie over het gebruik en mengen met basiskleuren en het mengen van de huidskleur. Ook krijgt u tips over het gebruik van penselen en ander materiaalgebruik. Verder vind u gegevens over de kleuren in mijn standaardpalet waarmee je alle soorten kleuren kunt mengen.


materiaal verf en kwast atelier leeg atelier schortjes 2Kleuren mengen: Op deze pagina vindt u informatie over het mengen van kleuren. Zowel het werken met de primaire kleuren als tips voor het mengen van de huidkleur.

Het plezier in schilderen wordt nog groter als het je ook lukt om de juiste kleuren te mengen. De basiskennis van het kleuren mengen wordt nog wel eens overgeslagen. Dit is jammer, want de frustratie is groot als je niet de juiste kleur gemengd krijgt die je voor ogen hebt.

Kleuren mengen met acrylverf:
Het kleurgebruik in mijn werk is net zo belangrijk als de vormen. Ik streef een helder kleurgebruik na. Als je altijd met hetzelfde merk en dezelfde kleuren werkt; wordt het mengen van kleuren steeds eenvoudiger. In mijn werk gebruik ik altijd dezelfde standaard kleuren; van hetzelfde merk System 3 (verkrijgbaar via www.vanbeekart.nl).
Dat neemt niet weg, dat mijn kleurgebruik het resultaat is, van jaren oefenen in kleuren mengen. Het fijne van dit merk, vind ik, is de grote hoeveelheid pigment die erin zit. Daardoor is deze verf ook aquarel-achtig te gebruiken; met behoud van de felheid van de kleur (Goede verf bevat meer pigment en is daarom zuiniger in gebruik en uiteindelijk net zo goedkoop).
Om de paar maanden; maak ik weer kleine schetsen om mijn kleurgebruik te oefenen. Ik probeer de kleuren te mengen die ik in de afgelopen tijd heb gezien en mooi vond of bepaalde kleurencombinaties die ik gezien heb. Ik hoef het niet direct in mijn portretten te gebruiken; maar ik sla het op deze manier in mijn geheugen op; zodat ik het op een later moment weer kan gebruiken. Mijn standaardpalet is als volgt:

WIT Titaan wit (= dekkend) & Zink wit (= meer transparant)
GEEL Lemon Yellow & Cadmium Yellow deep
ROOD Crimson Red & Cadmium Red
BLAUW Kobalt & Ultramarijn & Couruleum (Hue) (= briljantblauw of azuurblauw)
BRUIN Raw Umber & Burn Sienna

De kleurencirkel:
Je hebt drie primaire (basis) kleuren. Rood, Geel en Blauw. Meng je deze met elkaar dan ontstaan er andere kleuren; dit zie je hieronder in de kleurencirkel. Nuances in het oranje, groen en paars kun je aanbrengen door met de kleurverhouding te variëren (zie de buitenste cirkel).kleurencirkel kleuren verhoudingen


Kleuren mengen:
De kleuren kun je mengen op je palet voordat je het op je doek aanbrengt. Maar ook op het doek zelf kun je kleuren mengen. Dit kun je doen door transparante dunne lagen over elkaar heen te zetten en zo tot een andere kleur te komen. Bijvoorbeeld door een geel en rood vlak over elkaar heen te schilderen; dit geeft een oranje vlak. Of je brengt de kleuren aan op het doek en wrijft ze op het doek door elkaar heen terwijl de dikke verf nog nat is.

Een goede oefening om kleuren te mengen is, 10 verschillende blauwen, groenen, roden, bruinen, gelen, paarse kleuren uit tijdschriften te knippen en die proberen na te mengen.
Zo leer je echt de verschillende kleuren met je eigen palet te creëren.

De felheid van de kleuren kun je temperen door ze troebel te maken; dit kan doormiddel van het metingen met wit of je kunt deze kleuren mengen met een beetje bruin of zwart. Zelf gebruik ik daarvoor het liefst de donkerbruin raw umber.kleurgebruik3 kleuren sterHuidskleur mengen? Wit met cadmiumgeel en Crimsonrood en een klein stipje Kobaltblauw.
De huid bestaat niet uit maar 1 kleur. Maar is een schakering van meerdere kleuren en de huid is doorschijnend. Aderen en pigmentvlekjes maken de huid vlekkerig. Meng de huidskleur ook eens met een andere kleur rood of geel, en kijk eens welke kleuren er ontstaan. Wees niet te voorzichtig met de nuances die je in de huid tegenkomt. Gebruik op sommige plekken gewoon helderrood of geel, als accent.


opdracht detail man


Ogen schilderen?
Beperk je bij het schilderen van de ogen, niet tot de kleur van de ogen zelf; maar gebruik ook andere kleuren.
Ik maak vaak gebruik van alle kleuren die ik in het schilderij gebruik. Dus ook felle kleuren rood en geel als onderlaag.
Het schilderen van ogen is best lastig, door het doorzichtige en bolle karakter van het oog. Kijk maar eens bij iemand in de ogen en kijk naar de bolling en diepte die je ziet.
Om de ogen zo bol en levendig te maken, zijn heel veel laagjes nodig.


jip gijn ogen detail

Monden en tanden schilderen? Gebruik de huidskleur ook in de lippen en tanden, zo wordt het geen „gebit” wat teveel opvalt in het gezicht.detail mond